top of page
Knogleskørhed - Osteoporose

Fysioterapeuterne
Anja Spetting og Tine Anne Olsen

Har du knogleskørhed / osteoporose?

-så skal du være ”Stærk, Stabil og Strakt”

Vigtigheden af træning er stor, når man har osteoporose, og det er ikke farligt at træne! Men det er meget vigtigt at vide hvordan – og da ikke alle skal træne på samme måde, kræver det at du får professionel hjælp.

Vi er 2 fysioterapeuter hos Vig Fysioterapi & Osteopati, som har specialiseret os i træning af patienter med osteoporose.

Har du osteoporose, skal du ikke være bange for at bevæge dig. Tværtimod er det faktisk endnu mere vigtigt at holde sig aktiv og at træne kroppen med denne diagnose.

Målrettet træning kan fremme knoglernes styrke samt mindske risikoen for at falde – og dermed risikoen for brud. Omvendt ses en sammenhæng mellem en inaktiv livsstil og lav knoglemasse. Det skyldes at inaktivitet hæmmer de celler som opbygger knoglerne, og fremmer de celler der nedbryder knoglerne.

Ny forskning danner baggrund for de nyeste anbefalinger fra Videnscenter for Knoglesundhed og Danske Fysioterapeuter : ”Stærk, Stabil og Strakt”.
Det er her afgørende at træningen tilpasses til den enkelte og derfor skal alle ikke træne ens. For at kunne træne effektivt og trygt anbefales det derfor at træningen superviseres, dvs. at man f.eks. får hjælp og vejledning af os fysioterapeuter hos Vig Fysioterapi & Osteopati til at udvælge og udføre aktiviteter og øvelser korrekt.


Vi vil se på din T-score (altså knogletætheden), om der har været tidligere brud, din træningstilstand og på om du har andre tilstande/sygdomme, når vi sammen skal planlægge din fremtidige træning.

Videnscenter for Knoglesundhed og Danske Fysioterapeuter inddeler osteoporosepatienter i 6 funktionskategorier, der forklarer hvilke særlige hensyn der gælder i de enkelte tilfælde. Vi fysioterapeuter vil kunne vejlede dig i, hvilket niveau netop du er på, og om der skal tages andre hensyn i træningen. Du kan finde beskrivelse af og øvelsesforslag til de seks kategorier samt andre gode råd og viden om osteoporose i app’en MINE KNOGLER og på websitet mine-knogler.dk.

STÆRK : Træn styrke og vægtbærende træning

Målet er at vedligeholde eller øge muskel- og knoglestyrke.

STABIL: Træn balance og stabilitet

 Målet er primært at forebygge fald ved at være stabil omkring ryg og core (kropsmidten).

STRAKT: Træn kroppens center og især rygstrækkerne for fortsat god holdning.

Målet er at mindske risikoen for brud i rygsøjlen, at lindre smerter og at holde kroppen opret. Sørg for god ergonomi og teknik.

Du skal lære at bevæge dig hensigtsmæssigt. Du skal blandt andet undgå foroverbøjninger med belastninger – det kan være mavebøjninger (situps) og nogle yogapositioner. Mavemusklerne kan i stedet trænes med en teknik, hvor du holder ryggen ret.

Gåture er altid godt, men for at forbedre knogletætheden (BMD) skal gåture foregå i et frisk tempo. Er du tidligere faldet bør du balancetræne inden du går raske ture.

Vi fysioterapeuter fra Vig Fysioterapi & Osteopati står klar til hjælpe og vejlede dig – så ring på 59316464  alle hverdag ml. 8.30-10.30 og bestil tid.  

bottom of page